Bänkslipsmaskiner för hobbyisten eller proffset

Letar du efter någonting nytt att fylla din verkstad med? Har du tröttnat på att behöva skicka in dina knivar och verktyg för att få dem slipade? I så fall kan en bänkslipsmaskin vara perfekt för dig.

Hobbysnickeri och hemmafix blir allt mer populärt och intresset fortsätter bara att växa. En av alla de verktyg som finns att tillgå är en bänkslipsmaskin. Dessa gör att du enkelt och smidigt kan slipa och underhålla dina vassa verktyg eller slipa dina knivar själv.

Både för hemmasnickraren och proffset

Både hemmafixare och yrkeshantverkare kan använda en bänkslipsmaskin för att på längre sikt spara pengar. Det är dessutom väldigt roligt att själv kunna underhålla sina verktyg för att alltid hålla dem i toppskick.

Att tänka på när du väljer en slipmaskin

Det finns några saker som är viktiga att ha i åtanke. Det första är att du köper en bänkslipsmaskin som passar för ditt utrymme och dina behov. Bänkslipsmaskiner är i regel ganska små, men de lite större modellerna behöver ändå gott om plats för att du ska kunna använda den effektivt.

Det andra du måste tänka på är om du vill ha en våtslipning eller inte. Våtslipning är i regel riktade åt hantverkare eller lite mer erfarna hobbyister. Dessa brukar även vara lite dyrare, men för det så får man en effektivare slipning.

Bra att tänka på

Det kan ta ett litet tag att vänja sig vid hur man ska använda en bänkslip. Se därför till att du går sakta framåt och inte använder dina favoritverktyg för att lära dig. Genom att gå sakta framåt kommer du nå bra resultat. 

Visa bänkslipsmaskiner går även att använda till träarbete. Här finns det dock en stor överhängande brandrisk. Det är därför av yttersta vikt att man även här går långsamt framåt för att minska risken för att en olycka inträffar.