Har du svårt att lugna ner din kropp på natten?

Kanske du iblandt känner dig rastlös och svårt att sova. Vissa människor tänker alldeles för mycket innan de ska sova. Andra kollar på telefonen och får svårt att bli sömniga grundad det blå ljuset från telefonen. Men andra har faktisk svårt att få ro i kroppen, eftersom de har ett behov för att känna lite tyngd på sig. 

Tyngdkänslan kan spåras tillbaka till fosterstadiet där vi låg i magen och inte hade mycket plats. Fostret har ett naturligt tryck från magen och det kan känns ganska tryggt för ett barn tex att känna en avgränsning till sina rörelser. Därför köper många föräldrar en babynest speciellt till en nyfödd bebis. Men hur gör man som vuxen, när man tränger lite tyngd, trygghet och fysisk avgränsning?

Tyngdtäcken eller bolltäcken är blivit väldig populära eftersom de har en unik tillverkning – de flesta tyngdtäcken är tillverkat med små glaskulor som är hemligheten bakom dessa unika täcken. Du kanske redan tänker om du får sova med ett täcke som larmar eller att du får märke kulorna. 

Du behöver inte oroa dig; i täcket finns polyestervadd som omslutar glaskulorna, så du inte känner kulorna eller hör en ljud från kulor som rör på sig. Du får istället ett täcke som faller tungt omkring kroppen och faktisk känns som ett kram. Denna tyngdkänsla vill hjälpa kroppen att falla till ro.

Täcket egenskaper 

Bolltäcket har unika egenskaper kan hjälpa dig som har svårt att sova och finna ro, men det används även i sjukvården till vuxna och unga som har adhd eller liknande oro. Detta på grund av täckets tillverkning med tyngdkänslan. 

Så vad kan tyngdtäcket helt precist hjälpa med?

Jo, här är en lista över dom vanligaste områden där täcket får användas: 

  • stress
  • ångest
  • adhd
  • sorg
  • kronisk smärta 
  • svårt att sova 
  • ? och mycket annat 

Om du i perioder tex känner dig extra orolig eller stressad kan du med fördel använda täcket, så du känner dig mer trygg i kroppen. När kroppen känns lugn har huvudet lättare att märka en lugnande känsla. 

Hur hittar jag rätt vikt till mitt täcke? 

Tyngdtäcken finns i olika viktklasser och därför är det viktigt att du utgår från din kroppsvikt. Det rekommenderas att välja ett täcke vars vikt faktisk motsvarar cirka 10% av din egen kroppsvikt. Det betyder i praksis att du skal en person som tex väger 70 kg. bör välja ett täcke som väger 7 kg. 

OBS: Det är såklart väldig viktigt att barn och personer med låg kroppsvikt eller andnöd inte använder ett tyngdtäcke eller bolltäcke. Detta för att vikten kan bli för tung, även om man räknar utifrån de 10% av kroppsvikten. Är du i tvivel bör du konferera med din läkare. 

Passar vanliga påslakan?

Även om bolltäcket är annorlunda än ett vanligt täcke, passar dom flesta påslakan. Som oftast köper man ett tyngdtäcke som ett enkelt täcke i storlek 140×200. Behöver du extra längd finns där även möjlighet för detta. Påslakan i enkelt storlek får passa fint till täcket och på Home-tex hittar du påslakan i olika material med- och utan mönster, så du lätt kan styla ditt täcke som du vill.