Kudde med ergonomisk stöd kan förbättra din sömn

Vaknar du ofta med nackont eller kanske bara mår illa efter en natts sömn, bör du kanske se till vilken typ av kudde du sover med. 

Det blir ofta formulerat att ergonomiska kuddar kan förbättra din sömn på natten, men varför är det så? Om du vill bli klokare på ämnet och se till att din kudde ger dig rätt stöd – så läs med om ergonomiska kudders egenskap här.

Kudde med ergonomisk stöd – en speciell teknologi 

Du känner säkert till de vanliga, klassiska kuddar som du kan köpa i alla typ av prisklass. Oftast är dessa stoppade med dun och ger inte mycket stöd – dock har de flesta producenterna tillverkat kuddar med fler typ av lager och höjd, så du kan ha tur att hitta en kudde med dun stoppning som tex har tre lager och ger din nacke ett basis stöd. 

Om du är typen som gillar en klassiska modell med en, to eller tre lager – då är det bar att kör på och hitta den du tycker om. Är du typen som tycker att din kudde med dun inte ger dig rätt stöd, bör du kanske se efter en ergonomisk kudde. Dessa typer av kuddar är tillverkat med en speciell teknologi som verkligen är intressant.

Många ergonomiska kuddar tillverkas i material som även är antibakteriellt, så att kvalster inte får leva i din kudde. Kvalster trivs i kuddar med stoppning av dun, så varför inte tänka på att byta till en ergonomisk kudde där kvalster inte får leva?

Listan över varför du bör tänka på att byta till en ergonomisk kudde är lätt:

  • Ergonomiska kuddar är speciella eftersom de är designat till att ge både din nacke och dina axlar – och därmed också din rygg – ett optimalt stöd genom hela natten.
  • Genom att observera hur vi som oftast sover genom natten, kan producenten tillverka en modell som formar sig optimalt efter din sovposition. 
  • Oavsett om du oftare sover på sidan eller på ryggen, eller kanske både och, finns där en kudde som får passa ditt behov. 

Memoryskum hittar 

Ergonomiska kuddar är som oftast tillverkat med memoryskum som kärnan i hur kudden funkar. Memoryskum är ett unikt material eftersom det anpassar sig efter tryck från ditt huvud och värmen från din kropp. Detta gör att kudden formar sig snabbt och effektivt efter din kropp och din nackas naturliga form. 

Dessutom är det härligt att kuddar med ergonomisk stöd även kan justeras i höjden. Detta betyder att du båda kan hitta en kudde som är särskilt designat så den passar till att sova på sidan eller ryggen, men du kan också hitta en kudde som passar precis till hur många centimeter där finns från din nacka till slutet av dina axlar. 

Memoryskum anpassar sig alltså där vart trycket finns, det vill säga att kudden får en unik egenskap av att vara både mjuk och fast. Memoryskum är ett ganska otroligt material som uppfanns i mitten av 60-talet av NASA. Här använde man memoryskum som stoppning i flygsäten på grund av materialets tryckavlastande egenskaper som ju alltså formar sig ganska fint efter personen som antingen sitter eller sover. 

Detta gjorde att sjukvården började använda materialet och hittade massor med olika användningsområden för materialet. Faktisk är memoryskum det material som den dag i dag är det mest använda och uppskattat material när madrasser och bäddmadrasser tillverkas. Det ger kort sagt ett optimalt stöd som du nog inte vill vara förutan när först du har testat det.